תל אביב. מבט ממגדל ToHA. צילום: מערכת תל אביב אונליין
תל אביב. צילום: מערכת תל אביב אונליין

עודכנה תוכנית המתאר של תל אביב

עיקר השינויים בתכנית עוסקים בפתרונות למשבר הדיור ומשבר האקלים וביצירת תשתית למגוון אמצעי התניידות, בדגש על הולכי הרגל והרכבת הקלה שצפויה להתחיל לפעול בעיר בחודשים הקרובים
רותי בוסידן | 17.07.2022

מליאת הוועדה המקומית של עיריית תל־אביב-יפו המליצה להעביר את עדכון תכנית המתאר העירונית (תא/5500) לדיון בוועדה המחוזית לצורך הפקדתה. אישור הגשת התכנית המעודכנת מהווה אבן דרך משמעותית בהתקדמותה.

בשלב הבא יובאו העדכונים המוצעים לדיונים בוועדה המחוזית. עם אישור ההפקדה תפורסם התכנית ויינתן פרק זמן של חודשיים שבמהלכו יוכל הציבור להגיש התייחסויות והסתייגויות שיעזרו לשפר את התכנון המוצע (שלב ההתנגדויות). לאחר שמיעת כלל ההתייחסויות ועריכת השינויים, צפויה התכנית המעודכנת להיכנס לתוקף.

בין העדכונים המרכזיים:

בתחום המגורים וההתחדשות העירונית – הרחבה משמעותית של דיור בהישג יד בעיר, שיפור והוזלה של תחזוקת מבנים.

בתחום התחבורה והניידות – הטמעת תכנית המטרו והנחת תשתית לשיפור מערך התחבורה הציבורית.

בתחום השטחים הציבוריים – גיבוש מנגנונים חדשים להבטחת הקצאה איכותית של שטחי ציבור, והרחבה וגיוון התועלות לטובת הציבור שניתן לדרוש במסגרת תכניות מפורטות.

בתחום התעסוקה, מסחר ועירוב שימושים – גיוון סוגי תעסוקה ומלאכות, עידוד ותמרוץ מוקדי תעסוקה ומסחר מקומיים קיימים, סימון מוקדים חדשים לפיתוח מוגבר בפריסה עירונית.

בתחום הסביבה, תשתיות והיערכות לשינויי אקלים – היערכות לשינויי אקלים והפחתת פליטות גזי חממה, ניהול מי נגר בראייה עירונית כוללת ומימוש פוטנציאל שטחי הבנייה מתחת לפני הקרקע לייעול השימוש במשאב הקרקע בעיר.

מגדלי עזריאלי, תחנת רכבת השלום ונתיבי איילון. צילום: תל אביב אונליין

מגדלי עזריאלי, תחנת רכבת השלום ונתיבי איילון. צילום: תל אביב אונליין

תכנית המתאר העירונית היא מסמך חוקי המתווה את מדיניות התכנון ארוכת הטווח בכל העיר והמיישם את התכנית האסטרטגית העירונית  בכל הנושאים שהם בעלי היבט פיזי. היא מתארת באופן חזוני וכולל את האופן שבו תתפתח העיר בשנים הבאות, ומתייחסת למגוון ההיבטים של חיי האדם בעיר (מגורים, תעסוקה, תנועה, שטחים פתוחים, מסחר, מבני ציבור ועוד). היא קובעת בהסתכלות רחבה, ולא ברמה של המגרש הבודד מהן אפשרויות הפיתוח. בפרט, תכנית המתאר העירונית קובעת הוראות כלליות אשר מנחות את התכניות המפורטות החדשות ומציגה את היקף האוכלוסייה הצפוי בעיר לשנת הצפי של התוכנית – 2035.

עדכון תכנית המתאר הוא חלק משגרת התכנון העירונית; בשנת 2005 נכתבה התכנית האסטרטגית לעיר, ובעקבותיה אושרה תכנית המתאר תא/5000. בשנת 2017 עודכנה התכנית האסטרטגית והציגה שינויים בתפיסה העירונית בנושאים שונים, בהם תחום המגורים והתחדשות עירונית, שטחי ציבור, קיימות, חוסן עירוני, תחבורה, תעסוקה וערוב שימושים ועוד. בהתאם לעדכון זה של התכנית האסטרטגית, מקדמת עיריית תל־אביב-יפו את עדכון תכנית המתאר (תא/5500).

זאת ועוד, בשנים האחרונות התווספו מגמות ומהלכים המשפיעים על עתיד העיר, בהם תכנון ארצי ומטרופוליני כמו תכנית המטרו, מגמות גלובליות כמו משבר האקלים ושינויים תרבותיים וטכנולוגיים. בשל כך קיימת חשיבות רבה לעדכן את תכנית המתאר, לדייק אותה ולשמר את הרלוונטיות שלה למציאות המשתנה.

תכנית המתאר תא/5000, התייחסה לעתיד העיר עד לשנת הצפי 2025, מתוך הערכה שיחיו בה כחצי מיליון תושבים. התכנית החדשה, תא/5500, מתייחסת לשנת הצפי 2035 וצופה גידול באוכלוסיית התושבים עד לשנה זו לכ- 600,000 .

ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי: "לפני כ-4 שנים נכנס הקורקינט השיתופי הראשון לתל אביב-יפו, אז גם עבודות הרכבת היו בחיתוליהן. פעם חיו וביקרו פחות בני אדם בעיר והבנייה לגובה הייתה פחות נפוצה. העיר עוברת שינויים דינאמיים, וכעיר המובילה במהירות התגובה שלה לשינויים, נולד הצורך בתיקון הנוכחי של תכנית המתאר. עיקר השינויים בתכנית עוסקים בפתרונות למשבר הדיור ומשבר האקלים וביצירת תשתית למגוון אמצעי התניידות, בדגש על הולכי הרגל והרכבת הקלה, שתתחיל לפעול בעיר בעוד כארבעה חודשים. השינויים התכנוניים הם אלו שיקבעו אם בעוד 20 שנה יהיה נעים וטוב לחיות בעיר ואנחנו נעשה את מרב המאמצים כדי לגרום לזה לקרות".

סגן ומ"מ ראש העירייה ויו"ר ועדת המשנה לתכנון ובנייה, עו"ד דורון ספיר: "התיקון לתוכנית המתאר יאפשר תוספת משמעותית של דיור להשכרה ודיור בר השגה, ירחיב את האפשרות לניצול תת הקרקע לשימושים שונים ויחזק את הוודאות התיכנונית לתושבי העיר וליזמים".

תל אבי. מבט ממגדלי ToHA. צילום: תל אביב אונליין

תל אביב. צילום: תל אביב אונליין

קטגוריות: נדל״ן ותכנון

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *