מנת איסקנדר בשווארמה מוטאפק. בצלחת בשר חתוך דק, חצאי עגבניות וקישוא.
מנת איסקנדר בשווארמה מוטאפק. צילום: אור שפיגל

השווארמה הכי טובה בעיר / המקומות הנסתרים של ת”א

בדרך שלמה מסתתרת שווארמיה לא כשרה - "מוטאפק", מטבח בטורקית - שמגישה קרעים דקיקים ולוהטים של בשר כבש, עם תוספת של קצת עגל, גוש שומן שמטפטף מלמעלה וערמות של יוגורט חמצמץ. סיור קולינארי
יקיר אלקריב | 21.07.2025

אין זה סוד שדרום תל אביב משופעת בבתי אוכל של מהגרים.

ברחובות הקטנים, סביב התחנה המרכזית, אנו מבקרים בסיורים הקולינאריים שלנו במסעדה אתיופית, סינית או נפאלית, בשוק אוכל אסיאתי עם מוצרים ייחודיים המיובאים מהמזרח, במכולת קולומביאנית, במזללה פיליפינית ובמאפייה בוכרית.

שווארמה אחרת

אך מעטים יודעים שבאזור זה נמצאת גם השווארמה הטובה ביותר בארץ – שאינה כשרה.

הסיפור שלה מתחיל כצפוי בבשר עצמו: בישראל מכינים את רוב השווארמה הנמכרת בדוכנים מנתח שנקרא ירך הודו נקבה. כאן הוא מורכב ברובו מבשר כבש, עם תוספת של קצת עגל.

בפסגת השיפוד מניחים נתח שמנמן של שומן כבש המטפטף מטה ומשפר את טעמו של הבשר.

עוד הבדל: השיפוד לא נחתך לנתחים, אלא למעין קרעים דקיקים ולוהטים.

מנת האיסקנדר

המנה שלשמה מגיעים לכאן נקראת איסקנדר ומקורה בצפון טורקיה.

האגדה מספרת שבמאה ה-19 המציא אותה טבח בשם אלכסנדר אפנדי, והיא קרויה עד היום על שמו (אלכסנדר בתורכית – איסקנדר).

ברחבי טורקיה היא נקראת גם איסקנדר קבפ, או איסקנדר בורסה, עם שם העיר שבה הומצאה ושבה פועלת עד היום המסעדה המקורית, בהובלתה של משפחת איסקנדרגולו.

מדובר בצלחת אליפטית, שבמרכזה מונחת כמות נכבדה מאוד של בשר (דונר), שבתוכו מוטמעות גם חתיכות של פיתה רכה.

על כל זה שופכים – תחזיקו חזק עכשיו – חמאה מומסת ורוטב עגבניות.

יוגורט חמצמץ

משני צידי הצלחת שתי ערמות של יוגורט חמצמץ.

ואם כל זה לא הספיק, למעלה מניחים פלפל עצום בצבע הירוק הזרחני, שאפשר להשיג רק בצריבה ישירה על פלנצ’ה.

זה אפילו יותר טעים ומספק מכפי שזה נשמע.

לקינוח אפשר לאכול כאן מלבי (15 שקלים) בקופסאות פלסטיק, עם פירות יער או קדאיף ואגוזים.

פה הוא מוכן על בסיס חלב ושמנת ומזכיר את המקור הטורקי שהוכן מחלב שקדים.

בישראל פועלות אלפי שווארמיות, אבל את הטובות שבהן (אמיל בחיפה, שמש ברמת גן, מוראד בכפר יאסיף) ניתן לספור על אצבעות יד אחת.

מוטפאק (מטבח, בטורקית) נמצאת ללא ספק בחמישייה הפותחת.

המקום אמנם קטן ונמצא באחד האזורים הקשים של תל-אביב, אבל האווירה בו נעימה, נחמד לשבת בו, ואפשר לבוא גם רק למנה בעמידה.

מוטפאק, דרך שלמה 110 תל אביב.

מנת איסקנדר בשווארמה מוטאפק. בצלחת בשר חתוך דק, חצאי עגבניות וקישוא. לידה צלחת קטנה עם חמוצים.

מנת איסקנדר בשווארמה מוטאפק. צילום: אור שפיגל

הכותב, יקיר אלקריב, עיתונאי וסופר תל אביבי, מוביל סיורים היסטוריים וקולינריים בדרום העיר. רוצים להצטרף? צרו קשר אל 054-3444229, חפשו “דרום עמוק” בגוגל, או כנסו לאתר שבלינק זה.

תמונת פנים של יקיר אלקריב מאחוריו מדפי ספרים

יקיר אלקריב. צילום: פרטי

למאמר של יקיר אלקריב על המקלט האטומי הסודי במרתפי התחנה המרכזית החדשה – הקליקו כאן.

למאמר של יקיר אלקריב על סיור בכנסייה הפרבוסלבית בשכונת אבו כביר בת”א – הקליקו כאן.

למאמר של יקיר אלקריב על ההיסטוריה של בית העלמין המוסלמי בדרום תל אביב – הקליקו כאן.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

זה פשוט לא רוצה שאורמה . זאת מנה אחרת לחלוטין . להשוות את זה לשאורמיות הישראליות זה פשוט לא סביר. כמו להשוות למשל כריך פסטרמה לסטייק בפיטר לוגר. שתי מנות אחרות לחלוטין ולא ברות השוואה.

שיהיה בהצלחה מ 7 לאוקטובר לא נכנס למקומות לא כשרים
בכל מקרה שיהיה בהצלחה

מאז הבעלים החדשים אני לא מתקרב לשם . הייתי עם הילדים ,בילנו סופש בשירותים .
פניתי אליהם בטלפון , גימגמו
לא רציתי כלום רק שידעו

המשפחה שהקימה את המסעדה כבר הספיקה למכור אותה ופתחה מקום חדש בפלורנטין בשם
ניבו
וכמובן שגם שם מוגשת אותה מנת על