פיצה התדר בבית רומנו, בתוך קרטון מרובע. בפינות הקרטון: זיתים, רוטב אדום ותבלין ירוק.
פיצה התדר בבית רומנו. צילום: יקיר אלקריב

הפיצה הכי טובה: היכן שעברה הרכבת לעזה / המקומות הנסתרים של ת”א

פיצריית "התדר" בבית רומנו יושבת על חתיכת היסטוריה. המבנה שימש כקניון הראשון של ת"א, ולאחר מכן שירתו שם הג'ובניקים הראשונים בעיר העברית הראשונה, שנקראו "שועלי רומנו". בהמשך הסיור הקולינארי המסעיר מצפים סושי מחתרתי בשוק לוינסקי ואינג'רה אתיופית מעלפת בפלורנטין. טור אישי
יקיר אלקריב | 10.08.2025

היכן תמצאו את הפיצה הכי טובה בתל אביב?

בית רומנו. בניין בצורת האות ח'. ברחבה ספסלים, כיסאות, שולחנות ואנשים יושבים.

בית רומנו. צילום: יקיר אלקריב

הג’ובניקים הראשונים

אחד המבנים המרשימים בעיר העברית הראשונה – שוכן דווקא בדרך יפו: מדובר בבית רומנו – שנבנה בשנת 1947 על ידי שלושה אחים קבלנים יוצאי סוריה: זכי, אלי ומנשה, שבנו “בתי רומנו” נוספים בערים רבות בארץ, בהן גם חברון, חיפה, ירושלים וחולון.

כאשר נבנה, בית רומנו היה למעשה הקניון הראשון בתל אביב, ומעט המכוניות שנסעו אז בכבישי העיר יכלו להיכנס אליו ולצאת ממנו חזרה לדרך יפו, שנקראה אז דרך שכם, מפני שהובילה מיפו לשכם.

הוא החל את דרכו כבניין ממשלתי בשירות מס הכנסה ומס רכוש, ואף אכלס כמה יחידות של משרד הביטחון, עם הג’ובניקים הראשונים שידעה העיר, שכונו אז בלעג “שועלי רומנו”.

אחר כך הוסב למסחר בקומת הקרקע עם משרדים בקומות העליונות.

רכבת מת”א לעזה

בצידו האחורי של הבניין עברה הרכבת שיצאה מיפו, נסעה לירושלים ולרמלה, ובתקופות מסוימות הגיעה אפילו עד עזה.

בשנות ה-90 של המאה ה-20 הבניין הוזנח מאוד, עד שנכנסה אליו קבוצת “התדר” של אייל שני, והשיבה אותו לחיים.

למטה נפתחה פיצריית התדר, המגישה לעניות דעתו של החתום מטה, את הפיצה הכי טובה בתל אביב.

את הבצק הדקיק מכינים כאן מקמח איטלקי אמיתי, המוצרלה טרייה, רוטב העגבניות משובח והתוספות מקוריות ומלהיבות.

בקומה השנייה פועלת מסעדת רומנו. ובחוץ, כבר על פארק המסילה החדש והמקסים, נמצאים קפה רומנו, הבר “מיראז'” והגלידריה קסטה, המגישה גלידות בשלל טעמים מיוחדים, פרי דמיונו הקודח של שני.

החיסרון היחיד כאן הם התורים, הנוטים להתארך, במיוחד בסופ”שים.

פארק המסילה

פארק המסילה. צילום: עיריית תל אביב יפו

מסע קולינארי מסעיר

אבל כאן הסיפור של בית רומנו לא נגמר, ולמעשה אולי רק מתחיל.

לפני כמה שנים, הבניין נרכש על ידי קבוצת YBOX ב-380 מיליון שקל, ונועד להריסה.

אלא שאז נזכרו בעיריית תל אביב שמדובר במבנה היסטורי המיועד לשימור.

העסקה בוטלה (אל דאגה: YBOX פוצתה) והוחלט שהבניין ישופץ וישמור על אופיו – אבל לא יימלט מתוספת קומות למגורים, מסחר ומלונות ברוח אופנת “עירוב השימושים” הפופולרית כיום בשמי ההתחדשות העירונית.

בכל מקרה, עבורנו, הפיצה המעולה של בית רומנו היא רק נקודת התחלה למסע קולינרי מסעיר.

בהמשכו מצפים גם סושי מחתרתי באחת מסמטאות שוק לוינסקי, אינג’רה אתיופית מעלפת בפלורנטין ומלבי מתוק קריר לקינוח.

פיצריית “התדר”, בית רומנו, דרך יפו 9.

הכותב, יקיר אלקריב, עיתונאי וסופר תל אביבי, מוביל סיורים היסטוריים וקולינריים בדרום העיר. רוצים להצטרף? צרו קשר אל 054-3444229, חפשו “דרום עמוק” בגוגל, או כנסו לאתר שבלינק זה.

בית רומנו. בניין בצורת האות ח'. ברחבה ספסלים, כיסאות, שולחנות ואנשים יושבים.

בית רומנו. צילום: יקיר אלקריב

למאמר של יקיר אלקריב על המקלט האטומי הסודי במרתפי התחנה המרכזית החדשה – הקליקו כאן.

למאמר של יקיר אלקריב על סיור בכנסייה הפרבוסלבית בשכונת אבו כביר בת”א – הקליקו כאן.

למאמר של יקיר אלקריב על ההיסטוריה של בית העלמין המוסלמי בדרום תל אביב – הקליקו כאן.

למאמר של יקיר אלקריב על ביקור בשווארמה האותנטית הכי טובה בתל אביב – הקליקו כאן. 

למאמר של יקיר אלקריב על המטבח הכי בוכרי אותנטי של שכונת שפירא – הקליקו כאן.

למאמר של יקיר אלקריב לסיכום 5 שנות סיורים בדרום ת”א – הקליקו כאן.

סיור קולינארי בתל אביב. המדריך מצביע ביד כלפי מעלה.

יקיר אלקריב מדריך סיור בדרום תל אביב. צילום: פרטי

קטגוריות: תחומים אחרים

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *