מבנה בית הכנסת ע"ש צימבליסטה. צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב
מבנה בית הכנסת ע"ש צימבליסטה. צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב

מבנה בית הכנסת ע"ש צימבליסטה באוניברסיטת ת"א הוכרז כבניין לשימור

הבניין שהוקם בשנת 1998 הוא המבנה "הצעיר" ביותר שזכה למעמד זה. המבנה שמוקם בלב הקמפוס מעוצב כשני מגדלים זהים בגובהם ובצורתם
מערכת תל אביב אונליין | 27.07.2022

מבנה בית הכנסת ע"ש צימבליסטה באוניברסיטת תל אביב נבחר כבניין לשימור על ידי וועדת השימור של עיריית תל אביב. הבניין שהוקם בשנת 1998 הוא המבנה "הצעיר" ביותר שזכה למעמד זה, מה שמעיד על האיכויות המיוחדות של הבניין הן בהיבט האדריכלי והן בהיבט של תפקידו החברתי.

המשמעות היא שבכך האוניברסיטה ועיריית תל אביב מבטיחות את המשך קיומו של המבנה יישאר כפי שהוא, ללא שינוי, גם בעתיד.

המבנה שמוקם בלב הקמפוס מעוצב כשני מגדלים זהים בגובהם ובצורתם – בסיס מרובע המתעגל בהדרגה אל-על. צבעו האדמדם של הציפוי החיצוני של המבנה בולט למרחוק ועשוי אבן מהרי הדולומיטים באיטליה, והציפוי הפנימי – אבן זהבהבה דמוית עץ מטוסקנה. עיצובו של המבנה משקף את סגנונו הייחודי של מריו בוטה, אדריכל שוויצרי בעל שם עולמי, והוא הראשון שתכנן בוטה בישראל. בית הכנסת שבתוך המבנה מעוצב אף הוא בצורה חדשנית המעניקה לו, כמו לשאר החללים הפנימיים במבנה, אווירה מיוחדת במינה.

הבניין הוקם בהזמנתם של התורם, נורברט צימבליסטה, יזם נדל"ן שוויצרי, פילנתרופ וחבר חבר הנאמנים של אוניברסיטת תל אביב ואשתו, פולט. הבניין תוכנן כדי להכיל בית כנסת ולגשר בין העולם הדתי והחילוני בחברה הישראלית, וכן בין הזרמים השונים ביהדות: האורתודוקסים, השמרנים והרפורמיים, כל זאת בסביבה אקדמית.

נשיא האוניברסיטה פרופ' אריאל פורת: "המרכז הוא סמל ומופת לאחדות וקהילתיות. הוא משקף את אופיה הליברלי והפלורליסטי של האוניברסיטה".

נורבט צימבליסטה ציין: "אני נרגש על המעמד החדש, אשר מחזק את החלטתי להקים מקום ברוח כיבוד המסורת, יחד עם ההבנה שהדיאלוג וההכלה של נקודות מבט מגוונות הכרחית להתפתחותה של ישראל כמדינה דמוקרטית".

פרופ' יאיר ליפשיץ, ראש המרכז למורשת היהדות ע"ש צימבליסטה סיכם: "המעמד החדש של הבניין הוא כבוד גדול למרכז, והכרה מרגשת בחשיבותו האדריכלית והתרבותית".

המרכז למורשת היהדות ע"ש צימבליסטה כולל מספר חללים, ובראשם בית הכנסת האורתודוקסי ע"ש צימבליסטה. בבית הכנסת נערכות תפילות קבועות מספר פעמים ביום, והוא פתוח גם לעריכת טקסי נישואין ובר-מצווה לקהל הרחב. בבית הכנסת ארון קודש מהודר בציפוי אבן שוהם מלוטשת מפקיסטן.

המרכז משמש גם כבית מדרש שהוא חדר עיון לסטודנטים ולמרצים, המעמיד לרשות הקוראים ספרייה בסיסית של מקורות במדעי היהדות. כמו וכן יש במקום גם אודיטוריום ומוזיאון המציג תערוכות מגוונות.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבה על אדריכלות מצטיינת ללא אזכור אחד של שם האדריכל. בושה!